Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Günümüzün büyük kısmı, üstümüze gelen olumsuz duygularla savaşarak geçer. Bu duygular, bazen o kadar seslidir ki çıldıracak gibi oluruz. Sinirlendiğimiz, üzüldüğümüz ya da korktuğumuz her anda o kadar güçlenirler ki tüm vücudumuz ansızın elektrikleniverir.
Şayet hayatınıza böylesi olumsuz duygular yaşamış ya da halen yaşıyorsanız, tam olarak neden bahsettiğimizi anlamışsınızdır. Öyle günler olur ki duygularımız, bir tsunami dalgası gibi bizi vurur, göçertir. Bunun gibi negatif tecrübeler, normal olarak herhangi bir duyguyu deneyimlediğimizde bile korkuya kapılmamıza neden olacaktır. Zira ardınca gelecek bu negatif duyguların bizi tüketmelerinden korkar olacağız. Sorun şudur: bu duyguları ne kadar, o denli güçleneceklerdir. Duygularımızı bastırmak hiç bir işe yaramaz.
Yoğun ve sinir bozan duygulara maruz kalma olasılığının genler tarafından belirlendiğini ele alan tonla araştırma bulunmaktadır. Fakat unutlmamalıdır ki bu duygular çocukluk çağında yaşadığımız travma veya ilgisizlik gibi durumlardan da kaynaklanabilmektir. Gelişim çağımızın dönüm noktalarında meydana gelebilecek travmatik bir olay, kelimenin tam manasıyla tüm beyin yapımızı değiştirebilir. Şiddetli ve olumsuz duygulara daha meyilli hale geliriz. Ancak böylesi duygulara yatkın olmanın genlerden veya travmalardan kaynaklnması, söz konusu sorunun aşılamayacğı anlamına getirilmemelidir. Binlerce insan, diyalektik davranışçı terapi becerileri eğitimi sayesinde duygularını yönetebilmeyi öğrendiler ve hayatlarını olumlu yönde değiştirmeyi başardılar. Bunu siz de başarabilirsiniz!
Bu beceriler nedir, peki? Edineceğiniz bu becerileri size nasıl yardımcı olacak? BDT, olumsuz duyguların şiddetini azaltabilecek ve kriz durumunda dahi dengenizi koruyabileceğiniz önemli dört beceriyi size kazandıracaktır.
1. Distres Toleransı: Dayanıklılığınızı arttırarak ve olumsuz durumların üzerinizde yaratacağı etkileri azaltan yollar önererek zor anlarla başa çıkabilmenize yardımcı olacak.
2. Bilinçli Farkındalık: Geçmişinizden gelen acı dolu hatıralara veya ileride oluşabilecek olumsuz olaylara daha az odaklanarak şimdiki zamanı daha dolu yaşamınızı sağlayacak. Bilinçli farkındalık, ayrıca, alışkanlık haline gelmiş, kendinize ve başkalarına yöneltilmiş negatif yargılardan kurtulmanız için size araçlar sunacak.
3. Duygu Düzenlemesi: Ne hissettiğiniz daha açık biçimde tanımlamanıza fırsat verecek ve olumsuz duygulara kapılmadan onları gözlemleyebilme yetisini size kazandıracak. Burada amaç, yıkıcı davranmak yerine duyguların ayarlanmasıdır.
4. Bireyler Arası İlişkilerde Etkili Olmak: inanç ve gereksinimlerinizi daha rahat ifade edebilecek, çevrenizdekilere sınırlar koyabilecek ve sorunlar karşısında insanlarla konuşarak daha rahat çözüm yolları geliştirebileceksiniz. Üstelik bütün bunları yaparken ilişkileriniz zarar görmeyecek ve karşılıklı saygıyı elden bırakmayarak herkesle daha kolay iletişim kurabileceksiniz.
UMUT EDİN
Hayat zor. Hepimiz bunun farkındayız. Ancak ruhunuzu sıkan duygularla mücadele ederken yalnız ve çaresiz değilsiniz. Bu teknik ve stratejileri çalışır ve hayatınıza geçirirseniz, duygulara olan tepkileriniz de olumlu yönde evrilecektir. Böylelikle ister genlerden ister travmalardan kaynaklansın, edineceğiniz dört anahtar beceriyle hayatınızda yer alan tüm çatışmaların sınuçlarını otomatik olarak değiştirebileceksiniz. İlişkilerinizin seyri de bu şekilde değişecek. Umut etmek için elimizde çok fazla neden var. Beceriler size bunu gösterecektir!!
(Kaynak: Diyalektik Davranış Beceri Öğretim Kılavuzu, Matthew McKay - Jeffrey C. Wood - Jeffrey Brantley, sayfa 1& 2)