Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Yeme alışkanlılarımız kültürümüz, yetiştirilme şeklimiz ve kişisel öykülerimizle derinden bağlantılıdır ve dolayısıyla beslenme şekillerimiz birlikteliğinde anılar, düşünceler ve ruh halleri taşımaktadırlar. Bu yüzden bireylere sadece uygun beslenme şekillerini anlatarak hayatlarında yeme şekillerini değiştirmek gibi büyük bir davranış değişikliği yaratmayı beklemek etkili bir yaklaşım değildir. Yeme alışkanlıkları kadar hayatımızı derinden etkileyen davranışları değiştirmek için bu alışkanlıkları sürdüren düşünce, davranış ve ruh hallerimizi anlamanın bilimsel bir yaklaşıma dayalı olması gerekir.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) yararlı olmayan ve hayat kalitemizi arttırmaya engel olan davranış ve düşüncelerimizi saptamamıza yardımcı olur.
BDT yaklaşımı kapsamında sağlıklı beslenme alışkanlıkları yaratmak için, terapist ile danışan birlikte çalışarak aşağıdakileri başarmayı hedefler:
1. Sağlıksız yeme alışkanlıklarına sebep olan kök davranış ve düşünceleri bularak bunları çözmenin yolları üzerine odaklanmak
2. Kilo ve fiziksel görünüm için gerçekçi beklentiler oluşturmak
3. Her gün için motivasyonu arttırmanın yollarını bulmak
4. Açlık korkusunu azaltmak
5. Aşermeleri kontrol altında tutmak
6. Negatif düşüncelerle başa çıkmanın alternatif yollarını bulmak
7. Bir hata yaptıktan sonra tekrar düzene girmeyi teşvik etmek
8. Yoksunluk, haksızlık, hayal kırıklığı ve motivasyonsuzluğa bağlı işlevsiz düşünceleri hedef alarak değiştirmek
9. Sağlıklı ve esnek bir beslenme şekli bularak bunu bir hayat tarzı haline getirmek
Dünya çapında ‘diyet’ anlayışı değişmeye başlamıştır. Sağlıklı beslenme programlarının uzun dönemli sürdürülebilirliği olduğunda, yani kişinin bunları zorlanmadan bir hayat tarzı haline getirebildiğinde ancak bir değişim yaratmakta etkili olduğu kanıtlanmıştır. Kısa dönemli yapılan çok düşük kalorili şok diyetlerin aslında uzun dönemde hormonal dengeleri etkileyerek kilo artışına sebep olduğu artık bilimsel gerçeklerdir.